Настъпи момента за начало на резитбата на овощните дръвчета. В момента по- топлото време през деня е изключително подходящо за тази дейност, заяви зам.-директора на Институт по земеделие- Кюстендил Димитър Сотиров.Най- рано резитба се прави при ябълката и крушата. Това са видовете, които понасят по-добре ниските температури. Постепенно резитбата преминава към костилковите и най- накрая се режат най- младите костилкови дръвчета.

„Засега нямаме установени поражения от ниските температури, след извършване на резитбата.Все пак това са дървета които понасят студа, например ябълката издържа до -28 градуса. В момента всички дървета са в дълбок покой, така че няма притеснения от измръзване. Трябва да се внимава все пак с прасковите и кайсиите, които са сравнително нестудоустойчиви видове. С тях се изчаква още повече, защото при тях може да се получи и измръзване на плодните пъпки .Изчакваме да започне вегетацията, за да преценим има ли измръзване или не и тогава трябва резитбата да се направи по подходящ начин, така че дървото да не  го оставим без плодове.Към настоящият момент презимуването е много добро при всички овощни видове и аз лично не се опасявам, че ще има някакви поражения, ако паднат евентуално още повече температурите, след извършването на резитба.Трябва да съобразим растежа на дървото със силата на резитба.Общо възприето правило, доказано в практиката –колкото по- силно е едно дърво, резитбените операции трябва да бъдат по- слаби, тоест принудително да се съкращава и обратното, колкото е по- слабо, трябва да правим много по-силна резитба, с цел да стимулираме вегетативния растеж. При резитбата се цели да получим точно този баланс между растежните прояви и плододаващият характер на дървото.Най- често срещаната грешка при земеделците, е че режат или много слабо или много силно.Когато се реже много слабо те сгъстяват и оставят много скелетни клони и разклонения по дървото.То се сгъстява, откъдето се нарушава светлинния режим вътре в короната.В последствие продукцията, която получаваме е с лошо качество- дребни плодове.При ябълката специално са и недобре оцветени.Затова един от принципите, е да се изгражда корона с максимално редуциран брой скелетни клони, тоест короната да бъде по- рехава, за да могат слънчевите лъчи да проникват във всички части на короната.Ако говорим за черешата това е също много важно, тъй като тя е вид, който не понася засенчване и много бързо плодните клонки, майските торбички отмират.Грешката е,че много хора от земята, откъдето стигнат дървото правят силна резитба, а остават върха и се получава корона под формата на чадър. От горе тези клони, които не ги съкратят достатъчно, те засенчват останалата част от короната, откъдето също се получава некачествена продукция.Затова трябва да спазваме принципа пирамидалност на короната“, заяви Димитър Сотиров.

Зимната резитба трябва да стане най- късно през месец март, когато започва вегетацията.В момента в Института по земеделие- Кюстендил започна резитбата на ябълките.