Изплащането на пенсиите през ноември 2022 г. чрез пощенските станции ще започне на 7 ноември (понеделник) и ще приключи на 21 ноември (понеделник). То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите за ноемврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 ноември 2022 г.

Как да изчислим каква пенсия ще получаваме на старини?

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт (НОИ) към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през началната страница на интернет страницата на института.

Средната пенсия през следващата година да достигне 792 лв. и 51 ст. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

Според проекта отпуснатите до края на тази година пенсии трябва да бъдат повишени от 1 юли догодина с 12 % по така нареченото швейцарско правило.  

През следващата година таванът на пенсиите ще остане 3400 лв. Съответно от 1 януари до 30 юни минималната пенсия ще бъде в размер на 467 лв., а от 1 юли ще стане 523 лв. и 04 ст.

Догодина средната пенсия да достигне 792, 51 лв.

Минималната заплата остава 710 лв. Не се предвижда промяна на обезщетенията за безработица. Минималното обезщетение остава 18 лв., а максималното 85 лв. и 71 ст. на ден.

Предстои обсъждане на проектобюджетът на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм