Четиридесет и осмото издание на  Международния фестивал „Зимни музикални вечери - Проф. Иван Спасов”, организиран от Община Пазарджик, ще се проведе от 2. до 5. февруари 2023 г. в зала „Маестро Георги Атанасов”. Традиционно първото произведение, което слага началото на четирите концертни вечери, е рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров. 

В четири концертни вечери Пазарджик ще се превърне в център на класическата музика, като публиката ще може да чуе множество произведения от едни от най-именитите международни композитори. 

В програмата на първата фестивална вечер ще прозвучи още симфония № 2 в ми-минор от Сергей Рахманинов (по повод 150 години от рождението на композитора).

Втората фестивална вечер по традиция е с камерен концерт. Публиката ще се наслади на клавирното дуо Евгения Симеонова и Десислава Щерева, с интегрално изпълнение на произведения за две пиана от Панчо Владигеров. 

В третата вечер ще гостуват  музикантите Гергана Русекова - мецосопран и Симеон Златков – пиано. Те ще изпълнят едни от най-хубавите вокални произведения на Франц Шуберт - вокален цикъл „Зимен път".

Фестивалът ще завърши отново с изпълнения на Симфоничен оркестър – Пазарджик под диригентството на Джулио Маразия  (Италия) и солист Еторе Пелегрино (Италия) - цигулка.

А в концерта-матине от 11.00 часа на 5 февруари ще вземат участие над 50 млади изпълнители от музикалните паралелки и школи в Пазарджик.

Съпътстващата програма в дните на фестивала включва изложба на фотоси под наслов „Симфоничен оркестър - Пазарджик – път с успехи у нас и чужбина“ с материали от архива на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ - Пазарджик.

Откриването на изложбата е в 18,00 часа днес, а на фестивалната програма - в 18,30 часа.