Тази вечер започва 33-ият Национален фестивал на малките театрални форми във Враца. Паралелно с него се провежда и  11-тият Международен фестивал на NETА - NEW EUROPEAN THEATRE ACTION .

За врачани предстои една наситена седмица, в която могат да проследят най-доброто от спектаклите през годината.

Провеждането на двата фестивала е истинско предизвикателство, но още повече е чест за Врачански театър, като домакин, а публиката на града е привилегирована да има възможността да види селекция от най-добрите спектакли на своята сцена.

Билетите вече са в продажба на касата на театъра! За някои от постановките вече са изчерпани.

За предизвикателствата да организираш  театрален фестивал разказва Анастас Попдимитров – директор на Врачанския театър - чуйте в прикачения звуков файл

Театралните фестивали струват близо 84 хиляди лв., а за финансирането от ръководството на театъра благодарят за подкрепата на: Министерство на културата,

АЕЦ КОЗЛОДУЙ, Народният представител Мартин Харизанов, "Чех пласт" ООД, "Лалов и Вачев" ЕООД, "БЛАСТ ИНЖЕНЕРИНГ" ООД Враца, "ТИДИЕМ ПЛАСТ" ООД Враца. 

Селекционер на тазгодишното издание е Теодора Захариева, която сподели пред журналисти, че единствения критерий.за нея е бил интересната постановка и социалната значимост на темите, които се разглеждат.

Ето и кои са в състава на журито на двата фестивала:

33-ти НФМТФ - Национален фестивал на малките театрални форми - Враца 2023:

Председател:Ина Шкарова

Членове:Доц. Светлана Байчинска и Асен Константинов

Постановките от 11-ти Международен фестивал на NETА - NEW EUROPEAN THEATRE ACTION - Vratsa 2023 ще бъдат оценявани от  жури с Председател:Драган Яковлевич - Сърбия  и Юри Юшкеич - Украйна.

На 19/05/23г. от 11:00ч. във Фоайето на 2ет. на театъра ще се състои премиерата на "Летопис на врачанския театър", дело на Никола Вандов и Веселина Гюлева.

На сайта на ДТ Враца са публикувани кратки видеа от предстоящите постановки. 

Врачанският театър по традиция ще открие  театралния маратон, който ще продължи до 21 май. Спектакълът е "Хотел между тоя и оня свят” от Ерик-Еманюел Шмит- с начален час 18. 

Същата вечер на Голяма сцена от 20:00ч. ДТ „Никола Вапцаров” Благоевград ще представи „Съмнение” от Джон Патрик Шанли.Ето и кратка покана от Калин Врачански: https://www.youtube.com/watch?v=y3GK-N4shmw