Прокурорите по делото за класифицирани документи на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп поискаха от федерален съдия да му попречат да прави изявления, които представляват „потенциална опасност“ за правоприлагащите органи в съдбната зала, предаде Ройтерс.

В молбата, с която се иска промяна на условията за освобождаване на Тръмп, специалният прокурор Джак Смит заяви, че искането е необходимо поради „няколко умишлено неверни и подстрекателски изявления", направени неотдавна от Тръмп,  които изкривяват обстоятелствата около обиска в имението му "Мар а Ларго" в американския щат Флорида.

Обискът бе извършен от ФБР през 2022 г., за да се изземат класифицирани материали, които Тръмп е запазил след напускането си на президентския пост. Агентите откриха множество документи, които доведоха до повдигане на обвинения по 40 точки.

Смит добави, че ограничаването на бъдещо подобно изявление не ограничава законната реч.

Това е едно от четирите наказателни преследвания срещу Тръмп. Той не се признава за виновен по всички обвинения, като твърди, че преследванията са част от политически мотивиран „лов на вещици“, който цели да му попречи да си върне Белия дом.