Българският фермерски съюз /БФС/ подава ръка на всички неправителствени организации в различни отрасли на земеделието за силна и конкурентоспособна икономика. „Обединяваме хората, които сериозно са се посветили на този сектор , не им безразлично какви политики ще се прилагат и как ще бъде защитен интересът им в страната ни, а и пред ЕС“, каза в интервю за Дарик Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.

До момента към съюза интерес за присъединяване са заявили не само земеделци и производители на български продукти, но и различни асоциации и съсловни организации. По думите на Георги Стоянов с много от тях в момента се водят разговори за форми на участие.

„Нашият устав дава възможност за такава колективна структура, в която могат да се присъединяват не само индивидуални членове, но и организации със сходен предмет на дейност. Целта ни е да се създаде механизъм на работа между земеделците, браншовите организации, Министерството на земеделието и търговските вериги. Идеята ни е да се създаде един разплащателен фонд от страна на МЗ, който да гарантира механизмът на добро сътрудничество между българските производители и търговските вериги“, подчерта Георги Стоянов.

Проблемът, с който на този етап се сблъскват е свързан с критериите на веригите и сроковете за изплащане на продукцията, уточни председателят на Българския фермерски съюз.

В рамките на един месец юни ще бъдат официално учредени всички регионални структури на Съюза в Югоизточна и Южна България. Предстои да стартира структурата в Стара Загора, а през следващите седмици и в Бургас, Пловдив и Пазарджик.

Какво още каза в интервю за Дарик Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз, чуйте в звуковия файл. С него разговаря Дияна Бедросян.