От 2 август 2022 г. до края на 2022 г. Министерството на иновациите и растежа (МИР) е изплатило близо 19 млн. лв. за насърчителни мерки във връзка с изпълнението на сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) инвестиционни проекти. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Асеновград. Той бе там, за да връчи първия за годината сертификат клас А на завод за ски оборудване в града.

Министър Пулев отбеляза и високата активност на областите Пловдив и Пазарджик във връзка с кандидатстването по първата процедура от Плана за възстановяване и устойчивост.

 „От 953 одобрени фирми за безвъзмездна помощ по линия на първата процедура от Плана – 145 от тях са от Пловдив, а 38 от тях са от Пазарджик“, посочи той. За Община Асеновград печелившите проекти са 10 на обща стойност 3.6 млн. лв.

"За следващите 6 месеца 1 млрд. лв. ресурс ще бъде на разположения за кандидатстване от малки и средни предприятия само по линия на МИР по всички приоритетни оси“, каза още министърът. Фирмите ще могат да кандидатстват по три направления – Националния план за възстановяване и устойчивост, новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 и новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021 – 2027.

Министърът обяви, че в началото на февруари МИР ще отвори за кандидатстване и процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ с бюджет 200 млн. лв. „Общественото обсъждане по мярката приключи с подадени 120 въпроса, което ни показва, че интересът е огромен“, каза Пулев. По думите му, допустимата безвъзмездна помощ по процедурата ще бъде от 100 000 хил. до 1 млн. лв. на фирма, а кандидатстването ще продължи 3 месеца.