Трима души загинаха, а един пострада при взрив на газопровода Уренгой-Помари-Ужгород, свързващ Русия и Украйна, съобщиха от БТА, позовавайки се на Ройтерс и ТАСС.

Регионалното министерство на извънредните ситуации в руската Чувашка република, където е станал инцидентът, в района на намиращия се на река Волга град Казан, съобщи, че във ведомството е постъпил сигнал за пожар по газопровода, възникнал при взрива.

Нови експлозии: Киев бе атакуван с дронове

"На магистралния газопровод Уренгой-Помари-Ужгород избухна взрив. Преди да възникне пожарът, по съоръжението са се извършвали дейности от компанията оператор Заволжко линейно управление на мигистралните газопроводи "Газпром трансгаз Нижни Новгород", се казва в съобщението.

По данни на министерството става дума за подземен газопровод, от който е изтекъл газ, който след това се е възпламенил. Произшествието е станало при извършване на планов ремонт.

Според първоначалната информация има трима загинали и един ранен. Подаването на газ по този участък на тръбопровода е спряно.

Путин на среща в Минск: Ще притисне ли Беларус за влизане в украинския конфликт?

Газопроводът, по който се пренася газ от руската част на Арктика за Европа, е строен през 80-те години. Той влиза в Украйна през газозмервателна станция Суджа, трасе, което в момента е основното за доставките на руски газ за Европа, отбелязва Ройтерс.

Руската компания "Газпром" засега не е отговорила на запитванията на Ройтерс за коментар.

По-рано днес тя съобщи, че възнамерява в рамките на следващите 24 часа да достави 43 милиона куб. м. газ за Европа през Суджа, обем, който е в диапазона на доставените количества от последните дни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм