Опашката от хора, чакащи да се поклонят пред ковчега на кралица Елизабет Втора, остана километрична втора поредна нощ, съобщи Би Би Си.

Хора от Великобритания и целия свят са се наредили, за да отдадат последна почит на кралицата, която почина на 8 септември на 96-годишна възраст след седем десетилетия на трона.

Опашки в Лондон: Хората продължават да се редят за последно сбогом с кралицата

Опашката в центъра на Лондон достигна през нощта близо пет мили (7,9 километра). Според изчисления хората трябваше да чакат най-малко 11 часа и половина, преди дойде редът им да се поклонят пред ковчега, изложен в Уестминстър Хол.

По последни данни опашката е намаляла малко до над 4 мили (7 километра). Времето за чакане е поне 11 часа.

Кралски гвардеец припадна до ковчега на кралица Елизабет II

Ковчегът на кралица Елизабет Втора ще остане в сградата от комплекса на британския парламент до държавното погребение в понеделник. Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, като се очаква да присъстват около две хиляди души, сред които много световни лидери и други високопоставени личности.

Снимка: Getty Images

След това цяла Великобритания ще запази две минути мълчание. В понеделник вечерта кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в замъка Уиндзор, западно от Лондон, до своя съпруг принц Филип, който почина миналата година два месеца преди да навърши 100 години.

Над 110 000 души подкрепят „Ден на кралица Елизабет Втора“

Днес, 16 септември, новият британски крал Чарлз Трети и съпругата му, кралицата консорт Камила, ще посетят Уелс - последна спирка от обиколката им в четирите историко-географски района, които образуват Обединеното кралство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм