Във Варна се увеличават резервациите от полски летовници, обяви директорът на общинската дирекция „Туризъм“ Соня Георгиева по време на заседанието на Обществения и консултативен съвет по туризъм в морската столица. По думите й, в по-ниски темпове вървят записванията от Германия. Има възстановяване на интереса към Варна и от Великобритания, Чехия, Австрия, допълни Георгиева.

Ситуацията е изключително динамична, отчете тя. По думите й, продължава тенденцията на записвания, тип „в последната минута“.

През тази година всички големи културни и спортни събития в града ще преминат под знака на 50-ата годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол и най-старото в света обработено злато, допълни Георгиева. Тя уточни, че в момента пътуваща изложба представя юбилея в музеите из страната. Днес е откриването й в Благоевград, предстои да я видят жителите на Пловдив, Бургас, Стара Загора, Плевен. Изложбата е на български и на английски език, като през зимата тя ще бъде представена и в наши посолства в чужбина, допълни Георгиева. Откриването на некропола ще бъде и тема на голяма международна конференция, която ще се състои в началото на ноември. По темата се подготвя фотоалбум, планирани са серия инициативи в социалните мрежи.

Варна продължава да се рекламира активно като туристическа дестинация, каза още Георгиева. По думите й, изработват се рекламни материали на шест езика. Градът е представен в онлайн туристическата борса в Берлин през тази година. Очаква се да участва и на борсите в Лондон и Варшава през есента. 

Всички новини от Варна