Временна парламентарна комисия ще проверява давани ли са неправомерно български паспорти на руснаци. Целта е да бъдат проверени фактите и обстоятелствата за дейността на чуждестранния гражданин с руски корени Глеб Мишин, за който се предполага, че е участвал в мащабна схема за предоставяне на българско гражданство чрез документи с невярно съдържание.

Повод за създаването на комисията е публикация в сайта „Медиапул“, според която са открити 4000 преписки за предоставяне на българско граждантство на чужденци от страни от бившия Съветски съюз, които са с „очевидно“ подправени документи.

Председател на комисията е Атанас Атанасов от ПП-ДБ, който пръв алармира за случая. Според Атанасов това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните слъжби на Русия в Европа.

Една от задачите на временната комисия е именно да бъде установено на какви нива е пробивът в националната сигурност на страната.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм