Мотоциклетните гуми са от голямо значение за вашите безопасност и комфорт. Затова е важно винаги да ги поддържате в добро състояние и с подходящо налягане, защото те са тази част от вашия мотор, която има пряк досег с пътя.

Когато говорим за гуми за мотор изникват два основни въпроса – колко често трябва да се сменят и колко време издържат. В тази статия ще ви разясним всичко, което трябва да знаете.

На колко километра се сменят мотоциклетните гуми? 

Основен въпрос, който вълнува всеки моторист. Двата ключови фактора за смяната им е от колко време са на мотора ви и какво е тяхното износване. Средно задната гума има живот между 5000 и 10 000 км, а предната – около 10 000-15 000 км. Разбира се, тези данни зависят от много фактори, като начина на шофиране, товара и вида на мотоциклета.

Например гумите на един скутер, който се използва само за градско шофиране, издържат повече километри, тъй като превозното средство е по-леко. Животът на задната гума е около 7000 км, а на предната е между 12 000 и 15 000. 

Всички тези цифри са ориентировъчни. Нашият съвет е да сменяте гумите си на поне 5 години, дори и да не сте изминали толкова километри. Причината е, че те губят качествата и сцеплението си с времето.

Фактори, показващи, че е време за подмяна

Всяка гума показва степента си на износване. Една от индикациите е дълбочина на протектора по-малко от 0,8 мм. Накратко, ако забележите, че гумите ви са гладки, време е  да ги смените.

Неравномерното износване и постепенната загуба на налягане също са причина да посетите гумаджията и да смените мотоциклетните си гуми. Проверете за пукнатини, които да са причина за пониженото налягане.  

Освен това, ако не шофирате редовно, а сте оставили мотора си на хладно и студено място за дълго време, възможно е каучукът на гумите прекомерно да се втвърди. Това може да повлияе негативно на сцеплението. 

Как да удължите живота на новите си гуми?

Вече е ясно, че гумите ви са за смяна. Но какво да направите за да можете да изминете с новите си гуми възможно най-много километри?

Проверявайте редовно налягането в гумите, по възможност всеки път, когато тръгвате на път. Ориентирайте се колко да е то по ръководството на мотоциклета. Важно е да вземете по внимание това, че налягането варира в зависимост от начина, по който използвате мотоциклета си. То не е еднакво през зимата и лятото. Когато температурите са високи, налягането се повишава.  

Друг въпрос, който мотоциклетистите често си задават, е дали да сменят и двете гуми едновременно. Всичко зависи от случая. Ако едната гума е значително по-износена от другата или е повредена, сменете само нея. В случай че двете гуми са износени еднакво, сменете и двете. 

Съхранението на гумите също е важно. Когато не карате мотора си, задължително е той да бъде на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Неправилното съхранение  може да наруши целостта на гумите. 

За вашата безопасност е от голямо значение протекторът да бъде достатъчно дълбок. Само така ще може да се справя с водата по мокрите пътища и да намали вероятността от аквапланинг.