Водят се преговори с Швеция и още няколко държави за закупуването на изтребители втора ръка. Това потвърди президентът Румен Радев от Прага, където участва в първата по рода си среща на Европейската политическа общност.

От думите на държавния глава стана ясно, че България търси да купи изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.Като причина за извънредната мярка, Румен Радев посочи, че без поддръжка на руските Миг-ове, България е изложена на риск да не може да охранява въздушното си пространство до 2030 година.

Той припомни, че още през март на срещата на върха на НАТО е заявил, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и охрана на въздушното пространство.

Радев: България води преговори за купуване на Ф-16 втора ръка

Междувременно преди минути от Министерство на отбраната съобщиха, че  цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство,  Министерството е на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на  септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм