"Изкуството преди всичко се случва в музея или в галерията; затова започнахме да мислим как да излезем от тези рамки. Как може ние да излезем на улицата, да излезем от това безопасно място на белия клуб? Така се породи идеята", заяви създателката на арт-пространството Swimming Pool Виктория Драганова в предаването "Посока Култура" по Дарик.

Изкуството

Трябва да се даде пространство на изкуството. Началото може да е с кварталите и с улиците на града да се появяват артистични намеси, които да увличат хората и да разказват историите на тези места.

Институциите

Продължаваме да изискваме повече от институциите. Добре ще е общинските и националните галерии да заложат повече на съвременното изкуство и на теми, които са важни за обществото.

Виктория Драганова е създател на арт-пространството Swimming Pool - за новия Център за социална визия и как той помага на изкуството в градската среда.

Какво се случва в тази посока и извън столицата и какво да очакваме от българското участие на Венецианското биенале, чуйте целия разговор с Виктория Драганова в предаването "Посока Култура".

Венецианското биенале

Спроекта "Съседите" страната ни ще се представи на 60-ото юбилейно Венецианско биенале, което ще се проведе от април до ноември тази година.

Проектът представя домовете на репресирани от комунистическия режим. Направени са и интервюта с хора, жертви на репресия.

В конкурса са участвали 17 проекта, които са били оценявани от 7-членно жури. Инсталацията вече е представяна извън България – в Торонто и Принстън, показвана е и в Софийската градска художествена галерия през 2022 година, но за Биеналето ще бъде надградена, обявиха авторите.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм