Транспортът и битовото горене са основните източници на замърсяване на въздуха в големите градове. В интервю за Дарик Варна представители на лекарска мрежа „Въздух за здраве” посочиха и конкретни факти за чистотата на въздуха.

„Благодарение на чудесното си разположение, Варна има добро движение на въздуха през по-голяма част от годината. Същото обаче не може да се каже за София. Вчера например замърсяването от прахови частици в столицата е било 4,5 пъти над нормата, докато в най-големия ни морски град са отчетени прахови частици в нормата, макар и 1.3 пъти над препоръчителните норми за замърсяване.”Това показват наблюденията на проф. д-р. Анжелика Велкова, ръководител на Катедрата по социална медицина към Медицинския университет в София. Тя е част от лекарската мрежа „Въздух за здраве”, чиято цел е подобряването на качеството на въздуха в страната.

Варненци могат спокойно да отварят прозорците си и да се разхождат спокойно навън, докато за столицата това не се препоръчва за деца под 5 години, възрастните хора и тези с хронични заболявания, посочи проф. Велкова.


Тя разкри, че през зимните месеци въздухът в Троян е замърсен колкото този в София, на моменти дори и повече. Причината е най-вече широкото използване на печки на твърдо гориво в планинския град.

Целият разговор с проф. Велкова и студента Захари Влайков е прикачен.