Православен параклис ще строят кметството и инициативни хора в пазарджишкото село Мало Конаре. Темата е в дневния ред на Общинския съвет за днешната сесия, тъй като е нужно и съгласие от местния орган. Голяма част от средствата за изграждането на храма са събрани от дарения.

Идеята за изграждане на православен параклис с името на свети Никола в местността Баталите, до Южния гробищен парк на село Мало Конаре е възникнала преди повече от 10 години. Инициативата е подета от местни хора.

Дълги години в местността Баталите на мястото, където е поставен оброчен камък, жителите на Мало Конаре са празнували традиционния събор на 9 май, летния Свети Никола. С музика, песни, танци хората са отбелязвали празника.

Историята на селото разказва за жестока пандемия от чума, която отнела много човешки животи. За да се спасят от болестта, жителите поставили оброчен камък и всяка година правели курбан, за да се избавят от тежки болести.

Построяването на параклиса ще напомня за онези трудни години за селото, но и за веселието по време на съборите, пишат в мотивите си инициаторите. Ще даде възможност да се преклоним пред паметта на миналото, но и ще ни помогне по-лесно да приемаме предизвикателствата на настоящето и бъдещето.