Солистът на Държавна опера Варна Христо Ганевски е починал внезапно на 1 юни. Тенорът е издъхнал на 38-годишна възраст. 

Ганевски е роден във Варна, завършил е НУИ „Добри Христов“ и Музикална педагогика в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Целият му творчески път  е свързан с Варненската опера. Постъпва като хорист през 2009 г., а след блестящото му превъплъщение в ролята на Граф Монте Кристо в световната премиера на едноименния мюзикъл през 2016 г. е назначен за солист.

На оперната сцена Христо Ганевски изгради забележителни образи като Абдало в „Набуко“, Император в „Турандот“, Принц Ямодоро в „Мадам Бътерфлай“, Вестител в „Аида“, Улдино в „Атила“, Артуро в „Лучия ди Ламермур“, Бенволио в „Ромео и Жулиета“ и др. Аплодирахме го на сцената и в редица оперни и оперетни концерти, сред които „С музиката на Щраус“, „Латино страсти“ и др.

„Христо Ганевски трябваше да участва и в гала концерта „Tutto Verdi”, който на 16 юни ще открие XIV издание на Опера в Летния театър. Вместо това, ще го изпратим с болка и тъга във вечния му път...Почивай в мир, приятелю!”, написаха от Държавна опера Варна. 

Поклонението ще бъде на 3 юни от 11.00 часа в Ритуалната зала на Централните гробища.