Община Варна ще върне на държавата акциите си в „Международен панаир Пловдив” АД, като няма да получи финансова компенсация. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов след среща с кмета на морския град Благомир Коцев. Варна притежава 16 314 400 броя акции, които представляват 29% от капитала.

За придобиването им предишният кмет Иван Портних настояваше общината да получи 16 млн. лева. През есента на миналата година съдът наложи запор върху акциите, което попречи те да бъдат прехвърлени на дружеството „Пълдин туринвест”, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

„Държавата все още има съществена собственост в Пловдивския панаир. Радвам се за единомислието с кмета и с немалка част от обществото, че тези акции трябва да се върнат в министерството на икономиката, където им е мястото. Вече имаме стратегия за развитието на Панаира. Надяваме се до края на месец март акциите да бъдат върнати на държавата, за което има и решение на Общинския съвет във Варна. Не говорим за финансова транзакция. Тези акции са предоставени на Община Варна безвъзмездно. Готови сме да помогнем на Община Варна, ако тя има казус с дружеството, което може да има някакви претенции”, заяви Богданов.

Той допълни, че казусът с акциите в Панаира не трябва да се бърка с този за т. нар. Дупка в центъра на Варна, за чийто терен на Георги Гергов бяха платени над 43 млн. лева.

До края на годината трябва да приключи ликвидацията на дружеството, в чиито активи влизат 3 дка от Дупката. Част от нея е и частен имот от 900 кв. м, с чийто собственик вече са започнали разговори, съобщи Благомир Коцев.

„Направихме първа среща и набелязахме възможни сценарии. Единият вариант е да се направи общ проект, който частният собственик да реализира. Общината обаче не е проявила интерес, защото смятам, че ние трябва да реализираме този проект. Обещах на варненци, че ще се допитам до тях и това може би ще бъде първият референдум, който ще направим. Чувам различни мнения – едни казват, че там трябва да има строителство, други казвам, че трябва да е свободна територия като парк. Ще преговарям с частния собственик на имота за изкупуване, за да може общината сама да реализира този обект”.

Община Варна официално е поискала от министерството на външните работи да й прехвърли собствеността върху сградата на Руското консулство, каза още Коцев. Той допълни, че сградата може да бъде използвана от Регионалната библиотека, чието ръководство вече е направило такава заявка.

По време на срещата си Богданов и Коцев са обсъждали също изграждането на индустриални зони до Аксаково и край селата Тополи и Казашко, както и на тех парк под Аспарухов мост.

Богданов прогнозира ръстът на икономиката да продължи и да надхвърли 2 % тази година. Той очаква и увеличение на преките чуждестранни инвестиции, които са миналата година са били близо 7 млрд. лева.

Новините от Варна