България е Европейският съюз. Преговаряйки с ЕС, РС Македония преговаря с България. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков, предаде БГНЕС.

Милков отказа да коментира изявленията на президента на РС Македония Стево Пендаровски. „Не искам да коментирам и това, което се разбра от медии, че това е казал, защото медии също не би следвало да коментирам. Искам да направя някой принципни коментари по отношение на системни въпроси в отношенията. Ние се надяваме, че правоналагащите органи в РСМ ще гарантират сигурността в страната, в това число и на хора с българско етническо и национално самосъзнание там“, каза той.

Пендаровски: С България няма да преговорям за историята

През медиите достигна теза, че РСМ няма да преговаря с България, а ще преговаря с ЕС. За съжаление, може би и у нас го има този дефект напоследък, но България е ЕС. Преговаряйки с ЕС, те преговарят с България. Нашите изисквания са вкарани в проекта за преговорна рамка и България на всеки един етап има възможност да има свое мнение по това как се изпълнява тази преговорна рамка“, подчерта служебният външен министър.

Николай Милков уточни, че страната ни също ще преговаря за история. „Нещата са оставени в ръцете на комисиите. Те трябва да установят какви са историческите факти и историческите истини.

Скопие създаде консултативен орган за използване на имена на исторически и други известни личности

Той посочи, че дипломацията е по-сложна от футболната игра, в дипломацията може да има две печеливши страни и всъщност това е стремежа.

За съжаление, в дипломацията, за разлика от футбола може да има и две губещи страни и ние не трябва да бъдем там. Това са нещата, които би трябвало да се осмислят от тези, които говорят и се изказват. Бих съжалявал много, ако президентът Пендаровски е изразил такива мнения, защото това идва ден след като той беше тук и президентът Радев направи всичко възможно през ЕК за това, ако е възможно ЕК да съдейства, защото има ограничаващи регулации, но да съдейства с някакво финансиране - да можем да удовлетворим искането на РСМ за евтин електрически ток, който те търсят от нас. Президентът Радев цял ден правеше совалки, проведе 6 срещи в рамките на ден, ден и половина във връзка с решаването на този въпрос и за тях“, каза Николай Милков.

Агнеса Поповска ще бъде новия посланик на РСМ в България

По отношение на българския клуб „Цар Борис III“, който трябва да бъде открит в Охрид, той призова: „Добре е реакциите да бъдат премерени, добре е да бъдем хладнокръвни, да мислим преди да говорим и да решаваме нещата прагматично в това, което нашия договор за добросъседство проверява“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм