Върховният федерален съвет на Обединените арабски емирства (ОАЕ) избра единодушно в събота престолонаследника принц на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахайян за нов президент на страната. Това съобщи националната информационна агенция WAM, цитирана от местни и международни медии.

Заседанието на Съвета беше председателствано от вицепрезидента, премииер владетел на емирство Дубай, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който бе временно изпълняващ длъжността държавен глава.

Президентът на ОАЕ шейх Халифа бин Зайед Ал Нахайян почина в петък на 73-годишна възраст след продължително боледуване.

Президентът на ОАЕ почина на 73 години

Новият държавен глава е роден на 11 март 1961 г. в град Ал Айн и е третият син на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, който пък е първият президент и основател на ОАЕ. Той е женен за Шейха Салама бинт Хамдан Ал Нахаян и имат четирима сина и пет дъщери. След като по-големият му брат претърпя тежък инсулт през 2014 г., шейх Мохамед бин Зайед реално управляваше държавата. Има звание генерал от ВВС, завършил е курсове за военни пилоти в САЩ и военната академия в Сандхърст (Великобритания) и е обучаван в Египет.

В ОАЕ държавният глава е президентът, избиран за пет години от Върховния федерален съвет, който се състои от управляващите седемте емирства. От основаването на държавата този пост принадлежи на емира на Абу Даби и е наследствен. Президентът на ОАЕ е върховен главнокомандващ на въоръжените сили и председател на Върховния съвет за отбрана. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм