На 1 ноември /сряда/ от 18 ч. в зала „Европа“ на Доходното здание ще се състои връчването на Националната литературна награда „Елиас Канети“ 2023. Официалната церемония се организира от Община Русе и ще бъде излъчвана на живо в YouTube канала „Култура Русе“ и на фейсбук страницата на русенската телевизия TVN.

В тазгодишното издание на конкурса номинираните за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“ са седем. Те са селектирани сред общо 43 постъпили предложения в този раздел. Творбите бяха оценявани от проф. д.н. Пламен Дойнов – литературен историк и критик, доц. д-р Борис Минков – литературен критик, д-р Ина Божидарова – театрален критик, Емил Андреев – писател, номиниран за НЛН „Елиас Канети“ през 2007 г., доц. д-р Велислава Донева – Русенски университет  „Ангел Кънчев“,  проф. дфн Пенка Ангелова – председател на Международно дружество „Елиас Канети“, Косьо Станев – представител на Постоянната комисия по култура и религиозни въпроси към Общинския съвет.

Претенденти за престижната титла тази година са:

•        Бюрхан Керим – „Лавандулово момче“

•        Елена Алексиева – „Вулкан“

•        Иван Станков – „Късна смърт“

•        Костадин Костадинов – „Ловецът на пеперуди“

•        Николай Терзийски – „Звезди под клепачите“

•        Йоанна Елми – „Направени от вина“

•        Ивайла Александрова – „Оловна тишина“

Селекционната комисия си запази правото да не излъчва номинации в раздел „Драматургия“.

Освен грамота, големият победител ще получи парична награда в размер на 5 000 лева и бронзова статуетка, изработена от скулптора Мая Кубратова.

Водещ и сценарист на празничната церемония ще бъде Десислава Николова, а за тържествената атмосфера на събитието ще допринесат талантливите възпитаници на НУИ „Проф. Веселин  Стоянов“ - Вероника Илиева – пиано и Преслав Ламбев - цигулка.

Наградата е учредена през 2005 г. от Община Русе в партньорство с Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист. Тя се връчва на всеки 2 години в Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията, чиито творби носят посланията на хуманизма и космополитността, характерни за патрона на наградата.

Събитието е с вход свободен.

Споделете в