Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде реч за състоянието на съюза. Войната в Украйна зае централно място в обръщението, а почетен гост бе украинската първа дама Олена Зеленска.

„Поставени сме пред изпитание, пред онези, които искат да ни видят разделени, това не е само война, която руснаците започнаха за Украйна, това е война за нашето бъдеще, за икономиката ни, за ценностите ни. Става на въпрос за автокрация срещу демокрацията и аз стоя тук с убеждението, че с необходимата смелост и солидарност, Путин ще се провали и Украйна и Европа ще надделеят." заяви Фон дер Лайен.

Фон дер Лайен: В моите очи Елизабет II е легенда

Председателят на Европейската комисия подробно описа как западните санкции нараняват руската икономика. „Европейската солидарност ще остане непоколебима. Руската икономика в момента е на животоподдържащи машини. Руската индустрия е разрушена. Кремъл е виновен за това. Това е цената за путинската идея за разруха. Санкциите ще продължат“, продължи Фон дер Лайен.

В краткосрочен план обаче ЕС не планира да отиде по-далеч с нови санкции срещу Русия.

Папата призова за прекратяване на „безсмислената“ война в Украйна

Фон дер Лейен заяви, че иска да разшири "безпроблемния достъп" до единния пазар на ЕС за Украйна, като стана ясно, че тя ще замине за Киев за да обсъди въпроса с украинския президент Володимир Зеленски.  Украйна ще бъде включена и в зоната за свободен роуминг.

Фон дер Лайен: С 32% ЕС съкрати доставките на руски газ през 2021

Тя обяви, че ЕС планира да създаде нова Европейска водородна банка за създаване на масов пазар на водород, като добави, че съюзът „ще настоява за амбициозно глобално споразумение за защита на природата на международната конференция за биологичното разнообразие", известна като COP15, която ще се проведе през декември в Монреал, Канада.

Европейската комисия предлага и промени в борбата с корупцията.

Според нея за Европа е изключително важно да засили вярата в своите демократични ценности.

„Първата стъпка към това е подкрепата от страна на ЕС винаги и навсякъде. Затова искам да кажа на държавите от Западните Балкани, Молдова, Грузия, че нашият ЕС няма да е завършен без вашето участие. Пледирам за политическа общност на Европа“, заяви Фон дер Лайен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм