Ураганният вятър, който на места достигна скорост от над 100 километра в час, нанесе големи щети в различни градове в страната. Няма информация за пострадали хора. Общо 128 сигнали за паднали дървета, огради, ламарини и билбордове са отработили екипите на Пожарната и на дирекцииите „Аварийна помощ и превенция“ и „Зелена система“ на Столичната община, а на тел 112 са постъпили около 470 сигнала от София. Заради силния вятър имаше и пренасочени кацащи полети на летище София – 4 от тях към Пловдив, шест в Букурещ, един в Солун и един в Белград. Във Враца беше обявено частично бедствено положение, а кризисният щаб там обяви 19 януари за неучебен в града.

Обявена е грипна епидемия в София област

И утре ще е много ветровито, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. В пет области в Северна България - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново - е обявен червен код за ураганен южен вятър с пориви до 30-35 м/с. В 7 области в страната, сред които и София, кодът за утре е оранжев. Гражданите да обезопасят терасите и прозорците на жилищата си, да се провери състоянието на строителните обекти, огради и скелета, както и на рекламно-информационни елементи, призовават от СО.

Шест самолета кацнаха извънредно на летище Пловдив, заради силния вятър в София и Варна

Заради бурята всички ученици във Враца утре не са на училище. Филиалите на детските градини в селата Бели извор, Чирен, Косталево, Нефела, кв. “Бистрец” и “Кулата” също няма да работят заради проблеми с електрозахранването, а посещението на детски ясли и градини в града ще е по преценка на родителите.  Част от покрива на филиала на Великотърновския университет беше съборена от ураганния вятър. При падането на конструкцията беше прекъсната контактната мрежа на градския транспорт, което спря движението на тролеите по ул. „Околчица“ във Враца, а вместо тях се движат автобуси.

В София, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология поривите на вятъра  са достигнали между 20 - 25 м/секунда. Най-силни са били те към 11 ч. в южните квартали на града. Към момента градският транспорт изпълнява обичайните си маршрути, съобщиха от СО. Силният вятър събори част от изолацията на 45-о училище в София. Тя е правена през 2012 година, заяви пред БНТ кметът на район "Илинден" Иван Божилов.

Варна с изравнен 84-годишен температурен рекорд

Дърво е паднало от двора на 193 ОДЗ върху пет коли на паркинга. Павлин Стефанов от дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Вятърът преобърна фургона за ковид-тестване пред „Пирогов”. Той е паднал върху паркиран в близост автомобил, в който по това време не е имало хор. От бурята се счупиха и стъклата на оранжериите на Ботаническата градина на БАН в София като някои от растенията са били наранени, съобщиха от там на страницата си във ФБ. Това е причината днес и утре тя да не работи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм