Украински депутат, който тази седмица бе официално уведомен, че е заподозрян в държавна измяна заради предполагаемо сътрудничество с военното разузнаване на Русия, съобщи днес, 14 ноември, че е бил задържан, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Съд в Киев е постановил Олександър Дубински да бъде задържан за срок от 60 дни.

Дубински, който фигурира в санкционен списък на САЩ, бе информиран вчера, че е заподозрян също в разпространяването на невярна информация за политическото ръководство на Украйна.

"Съдът уважи искането на прокуратурата да бъда задържан за срок от 60 дни, до 12 януари 2024 г.", казва Дубински във видеоклип, публикуван в канала му в комуникационното приложение "Телеграм". Политикът не уточнява защо е бил задържан.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди автентичността на видеоклипа.

Националната Служба за сигурност на Украйна (ССУ) заяви вчера в "Телеграм", че един политик е заподозрян в държавна измяна, но не го назова поименно.

Двама украински депутати обаче заявиха, че заподозреният е Дубински.

Олександър Дубински бе изключен от управляващата в Украйна партия "Слуга на народа" през 2021 г., след като бе включен в санкционен списък на САЩ заради подозрения в намеса в американския изборен процес.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм