Началникът на полицията в Белград Веселин Милич съобщи, че ученикът, открил стрелбата в основно училище в Белград, е имал скица на училището и списък на деца, които е искал да убие. На извънредна пресконференция Милич показа плана на ученика преди убийствата, съобщава БТА, позовавайки се на сръбските медии.

„Аз съм психопат“: Слаба оценка предизвикала гнева на отличника, стрелял в училище в Белград (снимки)

ил съм на хиляди огледи, такъв случай не се помни в сръбското общество. Според получените досега данни, момчето е планирало престъплението от месец. Взел е пистолети от апартамента на баща си, взел е и коктейли Молотов в раницата си. Първо е стрелял срещу охранителя, след това срещу дежурната ученичка. След престъплението се обадил в полицията. Сам е изготвил план как да влезе в училището, как да излезе. Определил е приоритетните си цели, кое дете и как да ликвидира и колко деца да убие", каза Милич.

Той изтъкна, че момчето не е имало никакви психически проблеми.

9 загинали и над 15 ранени при стрелба в училище в Белград (видео и снимки)

По информации на вестник "Новости" Коста К., роден през 2009 г., е стрелял с два пистолета. В раницата му, оставена в кабинета по история, са намерени три коктейла Молотов.

Мотивът за престъплението засега остава неизвестен.

Тридневен траур бе обявен в Сърбия

Бащата на негов съученик изрази предположението, че момчето е било тормозено от другите деца. В медиите се появи информация, че Коста К. е решил да извърши нападението в училището, когато получил двойка по история. Той си тръгнал сутринта от училището, отишъл в къщи за оръжието, след което се върнал и извършил престъплението.

Бащата на Коста К. твърди, че е имал разрешение за оръжието и го е държал заключено, съобщи министърът на вътрешните работи Братислав Гашич, цитиран от Танюг.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм