Турски военни, заедно със Сирийската национална армия, започнаха военната операция „Извор на мира“ в Северна Сирия, насочена срещу терористите от ПКК/СЗН и ДАЕШ, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от местни медии.

Целта на Турция е да елиминира терористичния коридор по южната си граница, да донесе мир и стабилност в региона, каза президентът.

Ердоган уточни, че офанзивата е насочена срещу джихадистката групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), както и срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), които според Турция са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Междувременно журналист от телевизия СиЕнЕн-Тюрк съобщи, че няколко силни експлозии са разтърсили североизточния сирийски град Рас ал Аин, намиращ се срещу турския граничен град Джейлянпънар, информира Ройтерс.

Агенцията отбеляза, че Турция е започнала военната операция с въздушни удари по позиции на сирийските кюрди.

Турция е на прага на военна операция в Сирия

Американската политика в Сирия рискува „да подпали“ целия регион, предупреди от своя страна руският външен министър Сергей Лавров, в момент когато Турция подготвя интервенция срещу кюрдите, отбелязва Франс прес.

„Кюрдите в региона са много притеснени след съобщението на САЩ за изтегляне на войските и се опасяват, че това ще подпали целия регион.Това трябва да се избегне на всяка цена“, заяви Лавров, който е на посещение в Казахстан.

Той порица „противоречивите позиции“ на САЩ и тяхната „неспособност да постигат компромиси“, напомняйки че американците са „нарушили обещанията си многократно“.

Според него подкрепата на Вашингтон за кюрдите в Сирия през последните години е предизвикала недоволството на арабското население, традиционно живеещо в същия район. „Това е опасна игра“, подчерта той.