Анкара не затваря вратата за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, но настоява другите членове на алианса да вземат предвид опасенията за националната сигурност на Турция. Това съобщи в събота президентският говорител Ибрахим Калън.

Байдън разговаря с премиерката на Швеция и с президента на Финландия

„Ние не затваряме вратите. По същество обаче повдигаме този въпрос като въпрос на турската национална сигурност. Това, което е ясно е, че те трябва да направят е да спрат дейността на ПКК (Кюрдската работническа партия), да сложат крайна организации, отделни лица и други форми на присъствие...в тези страни“, каза Калън, цитиран от агенциите.

Финландският президент: Москва носи отговорността за решението ни за НАТО

В същото време говорителят обяви готовността на Турция да проведе преговори с Швеция по тази тема.

„Членството в НАТО винаги е процес. Да видим как ще вървят нещата. Но това е първата точка, към която искаме да привлечем вниманието на всички съюзници, както и на шведските власти. Разбира се, искаме дискусия, преговори с нашите шведски колеги.

Путин: Отпадането на финландския неутралитет е грешка

Ако Финландия и Швеция имат общественост загриженост за собствената си национална сигурност, то и ние имаме общественост, която е еднакво загрижена за нашата собствена сигурност. Трябва да го видим от обща гледна точка”, каза Калън

В същото време той подчерта, че „острата критика на Русия към Финландия и Швеция относно плановете им (за присъединяване към НАТО) не е повлияла на позицията на Турция“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм