Турската Национална разузнавателна агенция е неутрализирала днес в Сирия боец от Кюрдската работническа партия /ПКК/, който е сред извършителите на терористична атака в Истанбул през 2008 г., съобщиха източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция.

Босфорът е затворен за движение в двете посоки заради авария на кораб, пътуващ от Египет към България

Терористът Нусрет Тебис с кодово име "Рустем" е открит, докато се криел в апартамент в североизточния сирийския град Ал Хасака, на 60 километра южно от турската граница.

Избягалият боец от ПКК, включен в списъка на най-издирваните терористи от Турция, е подсъдим с 18 утежнени доживотни присъди и общо 1258 години затвор.

Бербок: Никой не може да оспори факта, че островите в Егейско море са гръцки

Съобщава се, че Тебис, който се присъединява към терористичната организация през 1995 г. от източния турски окръг Сиирт, е избягал в Северен Ирак след терористичното нападение в истанбулския квартал Гюнгьорен през 2008 г.

На 27 юли 2008 г. терористичната група атакува цивилни граждани в Гюнгьорен, като взривява две бомби, заложени в контейнери за боклук, когато улиците са пълни с хора вечерта, отбелязва Анадолската агенция. При смъртоносните експлозии загиват 18 цивилни и са ранени най-малко 154 души.

Посланици на Г-7 и Турция пристигнаха в Одеса за възобновяването на износа на зърно

Турските власти използват термина "неутрализиране", за да означат, че въпросните терористи са се предали, били са убити или заловени.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и ЕС - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм