Прекрасна Коледа, ако не обичате сняг. Това ни поднесе декември тази година, като дори се опита да счупи рекорда на 2010 година, когато в София на 25 декември бе 17 градуса, а вчера измерихме "само" 16 градуса. 

Тези температури нямат нищо общо с онези минус 10 градуса от Коледата на 1999 година. Виждате каква огромна разлика - цели 26 градуса между Коледата на 1999 години и Коледата на 2023 година.

През годините в края на декември е имало доста топли периоди, но и доста студени, това е характерно за климата на страната, защото България може да е под влияние и на много студени въздушни маси с произход от Арктика, но и на много топли, с произход от Северна Африка. Зависи от атмосферната циркулация.

Като казахме атмосферна циркулация - тези дни тя така е организирана над Европа и Балканите, че у нас е пролет, а на север валят дъждове и преминават атлантически циклони.

Тъй като преносът над континента е западен, по-топъл и влажен океански въздух избутва студа на изток дори зад Урал. 

Засега промяна не се очертава и в следващите дни топлото време няма да си тръгне.

Какво показват синоптичните модели за времето у нас в следващите 7 - 10 дни?

Топлото време остава тук, с малки вариации от 2 - 4 градуса в следващите дни, като вероятността да посрещнем Нова година с топло време граничи с близо 90 процента. Но, има едно но, което ни дава европейският прогностичен модел, който днес, когато правим тази прогноза, показва преминаването на средиземноморски циклон в близост до страната, което означава валежи от дъжд и сняг.

Интересното е, че останалите модели не са съгласни с тази прогноза и показват меко и сухо време за новогодишната нощ.

Ето защо смятаме, че трябват поне още 24 до 36 часа, за да уточним прогнозата за Новата година.

Но дори и да вали около 1 ви януари, времето няма да застудее много, напротив, и в първите дни на януари се очертават температури над климатичната норма поне с 7 - 9 градуса.

Наистина прогнозите са за топло време, като отклонението от нормата в следващите дни ще достига до 10 градуса.

Е как да на се радваме на това прекрасно, топло време, което ни позволява да пътуваме безпрепятствено и да бъдем навън в дните, в които обикновено се крием до печките и радиаторите, защото вее зимната фъртуна.

В последните години зимните фъртуни са по-редки, което всъщност е добра новина, макар медиите в единен хор да плашат с промените в климата. Тези промени, които се наблюдават са единствено и само в интерес на хората, защото по-топлото време носи само положителни резултати.

Но няма да се спираме на тази тема сега, само трябва да отбележим, че температурите днес са по-високи от началото на прединдустриалната ера, но са по-ниски от поне четири периода в последните 11500 години, като най-топло е било времето преди около 6 до 8 хиляди години преди новата ера. Температурите тогава са били  по-високи от днешните. Това, не е довело до никакви драматични резултати, напротив, било е само в интерес на хората.

Връщаме се в днешно време, за да погледнем към началото на януари, когато след 6-ти,  моделите показват застудяване и евентуално валежи, заради формирането на средиземноморски циклон. Но дали това ще стане, все още не е напълно ясно.

И така, топла Коледа, топла Нова година, топло за декември време, природата си знае работата, само да не реши да възстанови баланса с някоя тежка зимна фъртуна през януари.

Честита Коледа от Синоптичната комисия, бъдете живи, здрави и усмихнати. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм