"Такива сайтове има много. Този вид неофициален сайт не се поддържа от украинските власти и там няма никакви преки заплахи към включените в списъци". Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред bTV

"Нямам информация как точно се правят тези списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България, каза Тагарев и подчерта, че трудно подобна информация идва от чужбина. Вероятно има информация, която се събира в България, посочи още военният министър. Той не е насочен към България, там няма заплаха към тези хора. Реакцията в България към тези хора е много по-силна, отколкото навън. Това са хора, които непрекъснато манипулират общественото мнение в проруски интерес", каза Тагарев. 

"Имаше журналисти, политици, които отидоха в незаконно окупирания Крим и Донбас и украинското правителство много ясно каза вие сте персона нон грата, нямате работа с Украйна. На вас няма да ви бъде позволено да влезете в Украйна. Това са ограниченията, които могат да бъдат наложени, няма други ограничения или някакви други последствия", коментира още той.

По думите на Тагарев „този случай се раздухва умишлено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“. 

Попитан дали има официално становище на службите, военният министър заяви, че не е запознат.  

Относно руските военноморски сили в Черно море Тагарев заяви, че Русия е черноморска държава, а причината, за да навлязат в нашата икономическа зона е, че те провеждат учение. Тези учения трябва да се провеждат до седмица, десет дни, сега е удължено до 20 дни, каза военният министър. По думите му транспортните коридори си работят, вече има кораби под различен флаг. От гледна точка на транспорта рискът е минимализиран, посочи Тагарев.

Министърът на отбраната коментира и случая с нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора, станало в края на юни. Вчера в страната имаше протести срещу насилието и в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора.

Определено в обществото има проблем , тъй като немалка част от младите хора се поддават на внушения и следват едни ролеви модели, които нямат общо с българския интерес. Въпросът отива в съдебната власт. Там трябва да се търси решение, коментира Тагарев. Надявам се, че конституционните промени ще позволят да поемем по пътя на необходимите промени, посочи той. 

Досега имаше силно влияние на една част на съдебната власт върху цялата съдебна власт, сега се предлага да се разделят тези функции – Съвет на съдиите, на прокурорите отделно, така че това е важно. Според него това е предпоставка за добри решения. Няма магически решения по този въпрос, както и по много други, коментира още военният министър. 

Попитан дали ако не беше намесата на медиите, случаят вероятно щеше да бъде потулен, Тагарев заяви, че най-вероятно, тъй като случаят е с едномесечна давност. През този месец нищо не се е случило, докато случаят не стигна до медиите, посочи той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм