Искам да призова хората, да излязат масово и да гласуват за това да няма мафия във властта и платен вот, който да обезсилва свободата и демокрацията. Подобна проява напомня методите, с които се действаше в зората на демокрация. А в наши би трябвало да сме надживели подобни прояви. Седмица преди изборите – отвратен съм. Този стил на заплаха към кандидати за различни позиции за местната власт няма общо с принципа на демокрация и толерантност, която се демонстрира в публичното пространство от нашите опоненти.

Това каза за Дарик, досегашният кмет на Созопол и настоящ кандидат - Тихомир Янакиев, от чийто екип е пребитият в малките часове тази сутрин Христо Бардуков. Чуйте още в звуковия файл: 

Маскирани пребиха кандидат за кмет в Зидарово

Към този момент, пострадалият е преместен от интензивния сектор на бургаската многопрофилна болница в отделението по травматология. Бардуков беше пребит в малките часове на деня от двама неизвестни извършители. Следствие на ударите Бардуков е със счупено ребро и наранявания по цялото тяло. А по случая е образувано досъдебно производство.

В подкрепа на своя съгражданин пред сградата на УМБАЛ – Бургас са се събрали десетки жители на общината, сред които и Тихомир Янакиев.

Тихомир Янакиев след побоя на кандидата за кмет: Акт извън нормалността в предизборна кампания

„Пребит е професионално от маскирани хора, напръскали са го с лютив спрей. Бит е и с метални палки. Счупили са му телефона, но всъщност го е спасил факта, че е говорил по телефона в момента на нападението. В притовен случай последствията верятно щяха да бъдат много по-тежки“, разказа още той.

От МК „БСП за България” – Созопол също излязоха с позиция по случая, в която обявиха, че осъждат всяко посегателство върху личността. С позиция излезе и областното ръководстово на БСП - Бургас, а също и лидерът на ПП МИР, както и общинското ръководство на ПП "Български възход". 

„Когато към кандидат за кмет в хода на предизборна кампания е проявена такава жестокост, определяме този акт като нападение към демократичните устои на обществото ни. Железните палки в ръцете на престъпниците са не просто опит за заглушаване на активността на Христо Бардуков, а заявка към всички нас, другите кандидати и жители, изразяващи свободно своето мнение, че следващите може да сме ние. Апелираме органите на реда, извършителите и поръчителите на това деяние да бъдат издирени възможно най-бързо и към тях да се приложи цялата сила на закона. Това ще бъде знак към жителите на община Созопол, че справедливост има и има отпор срещу престъпния контингент, напиращ към местната власт“, се пише в изявлението на местната коалиция, от която е издигнат Бардуков. 

Според свидетели на агресията, присъстващи пред болницата днес, вероятен извършител е опонентът на Христо Бардуков и дългогодишен кмет на селото Стойчо Петков, срещу чиито агресивни прояви е имало не веднъж сигнали. Един от тях още през 2014 година, както и преди четири години.