До ситуацията в Черно море доведе агресивната политика на Русия и започването на широкомащабната война срещу Украйна през февруари месец миналата година. Това коментира пред журналисти министър на отбраната Тодор Тагарев.

Относно открития предупредителен огън по плаващ под флага на Палау кораб за сухи товари в Черно море, Тагарев заяви, че Русия преследва своите интереси с всички възможни средства, включително с използване на кораби от Военноморските ѝ сили, за да предотврати износа на зърно.

Водещото съображение на Русия, за да обявява за зона на учение част от нашата изключителна икономическа зона в Черно море, е за да предотврати износа на зърно. Това заяви военният министър Тодор Тагарев, като направи връзка със случая от вчера сутринта с кораба, плаващ под флаг на Палау.

„Потвърдена е вече версията, че е имало предупредителни изстрели и бординг на кораба, от самия му капитан. До момента не знаем дали има протести, според действащите правила за използване на морското пространство. Би трябвало да има протест от собственика на кораба, държавата, под чийто флаг плава, до момента нямаме такава информация. Този случай е извън нашите териториални води. Корабът вчера следобед мина през тях и достигна назначението си”, уточни Тодор Тагарев.

По думите му няма опасност за нашите териториални води, но рисковете остават и се анализират.

Тагарев коментира и информацията, че Русия ще отнеме лиценза на българските предприятия, които произвеждат и ремонтират руска отбранителна техника.

„Има единични случаи, в които наши предприятия работят по подобни лицензи. Русия има много по-големи претенции, които не са признати от българската държава и няма и да бъдат. В тези единични случаи нашите предприятия търсят алтернативни източници на ноу-хау и технологии“, обясни министърът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм