Докато текат строителните дейности в южното платно на бул. „Хаджи Димитър“ в Пловдив, движението в северното ще бъде двупосочно. Това съобщиха от общината. Очаква се това да стане през тази седмица. Намеренията на местната управа са така да се разтовари трафикът по бул. „Пещерско шосе“. Освен това, по бул. „Хаджи Димитър“ ще се търсят варианти за разширяване на габарита на завоят към ул. „Лерин“. Ще се търсят начини едната лента на бул. „Копривщица“, след завоя на жп прелеза на „Пещерско шосе“, да излиза директно на бул. „Христо Ботев“ – след Коматевския възел. В този участък бул. „Копривщица“ е 3-лентов, движението по две от лентите ще се запази. Третата ще се свърже с бул. „Христо Ботев“, а полицията ще регулира трафика на прелеза. Ремонтът на бул. „Хаджи Димитър“ стартира в началото на септември, стойността му е 4,5 млн. лв., а очакванията са до края на годината да бъде завършен.
========================================

Технологичен парк с индикативен бюджет от близо 10 млн. лв. се планира да бъде създаден в Смолян. Това стана ясно от проведеното обществено обсъждане на плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г., в който са заложени проекти на стойност над 550 млн. лева. В сферата на туризма е заложен проект за реставрация, консервация и социализация на недвижими културни ценности и културно наследство, както и използване на дигитални технологии за тяхното популяризиране. Планът предвижда и продължаване на програмите за саниране на публични и жилищни сгради с прилагане на мерки за енергийна ефективност. Проект „Електронна община“ на стойност 2.7 млн. лв. е с прогноза за изпълнение за 4 години. В спортната инфраструктура е включено изграждане на открит плувен басейн в кв. „Устово“ в Смолян.


=========================================

Конкурс за клас с добротворци обяви местната комисия за малолетни и непълнолетни към Община Панагюрище. Съревнованието, озаглавено “Буден клас“, цели още да разпали любовта към родното училище, повишаване активността на учениците и мотивацията за учене, огласяване на нови инициативи и идеи, обогатяване на училищните традиции. “Технологиите промениха начина на живот и общуване. За да не отслабва връзката между тях, децата се нуждаят от примери за доброта. От децата и техните учители очакваме да ни покажат как общуват помежду си без агресия и как могат да бъдат добри хора“, поясняват от комисията. Кандидатите могат да изпращат своите предложения с информация за доброволчески, благотворителни или други инициативи, които класът е реализирал. В конкурса могат да участват ученици от 1. до 12. клас от всички училища в Панагюрище.
===============================

Оригинална изложба за средновековната медицина може да се види в Пловдив от днес до 9 октомври в Епископската базилика на Филипопол.  В експозицията със заглавието „Средновековният храм – лечебница на душата и тялото“ ще бъдат показани икони на светци-лечители, средновековен стенопис с изображение на Гален, талисмани за здраве, средновековни медицински инструменти, лекарственици и ботанически рисунки на лечебни растения. Специален акцент е сбирка с образци от средновековния некропол към Епископската базилика, която разказва как е живял и от какво е боледувал човекът през Средновековието.
=================================

Хасково от днес в продължение на 5 дни ще бъде джаз-сцена с 26-то издание на традиционния фестивал. Музика от световна класа, гост-музиканти от България и чужбина, някои от които за първи път идват в страната, включва програмата му. Акцентите на HASKOVO JAZZ FEST представя създателят му и основен двигател на организацията Димитър Русев-Мутата.

======================

На извънредните парламентарни избори на 2 октомври жителите на Пловдив и областта ще изберат 22-ма от депутатите в 48-то Народно събрание. Всеки от двата многомандатни избирателни района - Пловдив-град и Пловдив-област - ще има по 11 народни представители. Водачи на листите са доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев и заместник-председателят на парламента Кристиян Вигенин, бившият премиер Бойко Борисов, бившият служебен премиер Стефан Янев, Христо Иванов, който бе вицепремиер и министър на правосъдието в служебния кабинет на Георги Близнашки, както и бившият вицепремиер и регионален министър Гроздан Караджов.

В седмицата преди вота, от студиото на Дарик радио, предоставяме ефира на всички кандидат-депутати от Пловдив и региона, които искат да са част от новия парламент и приеха да участват в традиционното Открито студио на Дарик. Те ще отговорят на актуалните и важни теми в момента – инфлация и цени, как се променя качеството ни на живот, доходи и демографска криза. Най-горещите теми в ефира на Дарик може да слушате в традиционното Открито студио от вторник до петък, всеки ден от 11 до 12 часа, както и в специалните емисии новини след 10,30 часа.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова, Живка Тодорова и Лалка Златанова