Кметът на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен координатор на ГЕРБ, е задържан. Причините към момента не са ясни. Икономическа полиция и прокуратура са влезли във фабриката на сина на Мараджиев и извършват обиск. Официална информация от разследващите до този момент няма.

=====================

Градските автобуси в Пловдив се движат редовно. Протестиращите шофьорите и кондукторите на линиите с номера 6, 7, 20, 37, 99 и 29,  обслужвани от фирма „Хебос бус“,  тази сутрин  са възобновили работата си. Вчера следобед те се прибраха в гаража в знак на протест заради неполучени заплати. Шефът на фирмата – Веселин Дошков, обясни, че не са му преведени дължими суми от общината за извършваните превози. От там отрекоха, като уточниха, че става въпрос за неплатени ковид-помощи от местната управа към превозвача за минал период от време, които  администрацията по преценка е разпределила към лечебните заведения в града, имали към онзи момент повече нужда от тях. Веселин Дошков каза, че шофьорите му остават в готовност за още протести, ако исканията му не се удовлетворят. Предстоят разговори между превозвача и община Пловдив.

==============================

Многоброен протест предшества заседанието на Общинския съвет на Пловдив, на което ще се гласува приемането на новия Общ устройствен план. С плакати „Не преотдавайте града ни“, „Пловдив е на хората, а не на мутрите“ и „Бетонът не се диша“ протестиращите посрещнаха идващите на заседанието общински съветници. Хората настояват местният парламент да върне предназначението като зелена площ на 81 дка в един от най-големите паркове в града – „Отдих и култура“. Теренът е предвиден в новия план за застрояване с 3-етажни жилищни сгради. Хората подчертаха, че промяната на предназначението на вече реализирани зелени площи е незаконно. Очаква се ГЕРБ да гласуват "за" приемането на Новия общ устройствен план, а Демократична България - "против" в този му вид.

================================

Извънредно предложение за изграждане на Национална многопрофилна детска болница на територията на Община Пловдив внасят съветниците от "Кауза България" в местния парламент на града. Решението, което ще бъде предложено за гласуване днес, е да се възложи на кмета Здравко Димитров да проведе широка обществена дискусия, която да включва представители на Министерството на здравеопазването и педиатри. В мотивите за предложението са посочени стратегическото местоположение на Пловдив в Южен централен район и огромното забавяне на Столична община по казуса.

====================================

Пловдивският общински съвет гласува днес апорта на 29% от акциите на Панаира от община Варна. Ако решението бъде прието, бизнесменът Георги Гергов ще придобие 79% от Международното изложение - една от емблемите на Пловдив. Общинските съветници от Демократична България настояват местният парламент да каже „против“ на сделката. Те искат да се задейства предвидената в закона блокираща квота и така Пловдив да не е в ролята на безмълвен наблюдател по казуса. В днешния ден от 13 часа е насрочено и Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което да се приеме Община Варна като акционер. От ДБ ще искат решението от събранието да бъде обжалвано.

=================================

Община Смолян отпуска стипендии на медици, които са дали съгласие след преминаването на обучението да работят минимум 5 години в областната болница. Тази година ще бъде финансирана специализацията на петима лекари и на медицински специалисти по „Здравни грижи“. Общата стойност на стипендиите е 20 000 лв. Това става ясно от докладната на кмета на Смолян Николай Мелемов, с която предлага подпомагането на медиците на днешното заседание на Общинския съвет в града. В дневния ред са включени общо 29 точки. Ще се обсъжда актуализацията на капиталовия списък на Общината, срокът на валидност на разрешителните за извършване на таксиметров превоз, както и определяне броя на такситата в Смолян.

=================================

Зарядна станция за електрически автомобили да бъде монтирана в Пазарджик - това предвижда актуализация на Плана за действие на общинските концесии. Документът е в дневния ред за предстоящото днес заседание на съветниците в града, като заедно с него ще бъдат обсъдени и процедури за определяне на концесионери за два от ключовите паркинги.

================================

Общинският съвет в Димитровград също провежда днес редовно заседание. 22 са докладните, включени в дневния ред. По-важните сред тях са приемане на Наредба за реда и условията за извършване на строителни и монтажни работи, свързани с разкопаване, промени в наредбата за финансиране на даровити деца и младежи, предложения за промяна в програмата за капиталовите разходи и съгласуване по три проекта. Кметът Иво Димов предлага общината да кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост с проект за изграждане на Младежки център на стойност 1.8 млн.лв. В дневния ред на днешната сесия на димитровградските съветници е и предоставяне на помещения за 4 политически партии - ГЕРБ, БСП, ДПС и ДСБ.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова