Земетресение с магнитуд 3.0 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ в района на град Садово, област Пловдив. Данните са на Националния Сеизмологичен Център към НИГГГ-БАН. Лекият трус е станал в 00:54 ч. като епицентърът е на 140 км от София, и е с дълбочина 12,5 км. Не е усетен на територията на страната, а само в района на градчето. Няма данни за разрушения и пострадали хора.

========================================

За шеста поредна година стартира нициативата „Да покажем красотите на община Смолян в календар“. С парите от продажбите родопската община ще подпомогне дете в нужда. Фотосите трябва да съдържат елементи от градския пейзаж или природните дадености, разкриващи уникалната атмосфера на региона през четирите сезона. В кампанията може да участва всеки. Условието е да се изпращат до 5 снимки в jpg формат и резолюция не по-малка от 1200x1600 пиксела. Фотографиите се приемат на e-mail: obshtina_smolyan@abv.bg. Фотосите ще бъдат качени във Фейсбук страницата на инициативата, където всеки ще може да даде гласа си за предпочитаната от него снимка. 24 от тях ще бъдат оценени и класирани от комисия и ще се използват за отпечатването на календара на община Смолян за следващата година.

=====================================

В месеца на любовта и седмицата на брака ОП “Радостни обреди“ в Пловдив представя книгата „Семейно танго“ на известния пловдивски психотерапевт, преподавател и консултант Стоичко Миличин. Авторът ще разкрие как да танцуваме нашето семейно танго, наслаждавайки се на много любов и страст. Представянето е тази вечер от 18:30 ч. в фоайето на Централния дом на младоженците на  ул.“Христо Г. Данов“ 36. Стоичко Миличин е дипломиран магистър психотерапевт в областта на индивидуалната психология. С дългогодишен опит и специализации, той съчетава методи както от традиционната, така и трансперсоналната психология.

============================================

Пожар отне живота на мъж в Пазарджик. Инцидентът е станал в апартамента му на ул. „Братя Петкови“ в областния град. Един противопожарен автомобил с 6-ма служители са успели да угасят пламъците. 58-годишният човек е намерен мъртъв в жилището му, като най-вероятно се е задушил от дима. Унищожено е цялото домашно имущество, прозорец и мебели.

===================================

14-годишно момче е отмъкнало 7700 лева от 87-годишен мъж в с. Българска поляна. Полицаите от Районното управление в Тополовград са заловили непълнолетния крадец след подадения сигнал от възрастния мъж. В неустановен период през януари, момчето проникнало в дома на своя съселянин и отмъкнало крупната сума. То е доведено в управлението, но парите не са възстановени.

В Харманли също за кражба на пари е установена млада жена от Казанлък. Вчера, турски шофьор на 63 г. съобщил, че оставил незаключен камиона си на паркинг пред магазин в града. Той заявил, че открадната сума от кабината му е 550 евро. В хода на работата полицаите са изяснили, че извършителката е 32-годишна познайница на полицията, която е в процес на издирване.

Досъдебно производство за използване на фалшив документ е образувано в ОД МВР-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Жител на областта представил пред Териториалното поделение на НОИ трудова книжка с вписани неверни данни в нея. Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващ полицай продължават работата по случая.

Информации на Петър Тодоров и Адриан Кулев