На пореден протест срещу кариерата за добив на мраморна баластра в село Горнослав излизат днес жители на селото и съседните населени места Червен, Долнослав, Орешец и Добростан. Той ще се състои от 11:00 часа, пред сградата на Община Асеновград. С недоволството си протестиращите искат да привлекат вниманието на местната власт върху проблема. Протестиращите очакват кметът на Асеновград Христо Грудев да им каже кой е изпратил становища към РИОСВ, че гражданите нямат нищо против да има кариера.

=====================================

Над 140 тона отпадъци събраха и извозиха от общинското предприятие „Чистота“ от двете ромски махали Арман и Шекер в пловдивския район „Северен“. Акцията бе проведена на улиците „Напредък“ и „Еледжик“. Освен почти перманентното нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, там често се палят стари автомобилни гуми, които обгазяват целия район. Това замърсява атмосферния въздух и в целия град. От „Чистота“ подчертават, че и на двете места почти през цялата седмица работи тежка техника, за да се смогне с ликвидирането на незаконните сметища.

=======================================

Регионалната инспекция по околната среда и водите и Воден клуб „Пловдив“ организират почистване на река Марица от отпадъци и демонстрация на водни спортове под мотото „Партньорство за чисти реки“. Акцията по повод Световния ден на водата и ще започне в 15:00 часа. Всички експерти на екоинспекцията ще се включат в почистването на замърсените с отпадъци терени по бреговете на река Марица, а опитните каякари от водния клуб ще освободят водите от боклука и ще демонстрират спортни техники. Началната точка е мостът при Панаира в Пловдив. От РИОСВ са издали предписание на всички кметове на общини до края на месеца да извършат проверки за наличие на замърсени площи край реките и да ги почистят.

=========================================

Национално съвместно учение „Търсене и спасяване при авиационни произшествия и ликвидиране на последствията в зимни алпийски условия“ се провежда днес в района на „Роженски поляни“. В него участват екипи от Единната спасителна система - Министерствата на вътрешните работи, на транспорта, на отбраната, на здравеопазването, с подкрепата на Община Смолян и Българския червен кръст. Учението се организира от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. 

==========================================

Районната избирателна комисия в Пазарджик ще изпрати писмо до Окръжната прокуратура в града с искане да извърши проверка по случая с масовото разпространение на агитационни материали за кандидата за депутат Стефан Мирев в община Септември. На билбордове и плакати той е сниман редом с кмета на общината Васка Рачева, нейни колеги от други населени места, председателя на Общинския съвет Кирил Тодорин, като фотосите са придружени с призив да се гласува с конкретния номер в бюлетината и преференция. След подадени жалби по този повод РИК наложи актове на Мирев и всички служители на публична длъжност, снимани на агитационните материали. Разпореди и премахването на въпросните плакати и билбордове.

Междувремеменно от МВР напомнят, че е открита денонощна линия за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори на 2 април. На телефон 02/90 112 98 и на имейл: izbori2023@mvr.bg, могат да се подават съобщения, относими към дейността на Министерството на вътрешните работи.

==============================================

Изложбата „Извезани следи“ се открива днес от 11:00 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“. Експозицията представя сведения и уникални документи за живота на прочутата с красивите български шевици Росица Чуканова, които се публикуват за първи път. Посетителите ще имат възможността да видят уникални нейни творби, изработени през 60-годишния ѝ творчески път. Пана за живота на Янка Арсова също могат да се видят, както и изделия с шевици, проектирани и консултирани от нея. Ще бъде представена и новата книга „Извезани следи“ - за историята на позабравения български занаят. Везбарките от Колектива за българска шевица и народни занаяти към читалището издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. През своята 55-годишина история те пазят българската национална традиция и вграждат красота в облеклото на българката.

=======================================

Затруднения в движението в Пловдив и региона се очакват днес заради традиционното рокерско шествие за Първа пролет. Възможно е поетапно да бъде забранено преминаването на моторни превозни средства по маршрута на мотористите от ул. „Дилянка“ към Бачковския манастир. След 12 ч., временни задръствания може да има в Пловдив по бул. „България“, бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“, ул. „Найчо Цанов“ и  „Асеновградско шосе“. През деня са възможни и затруднения по трасето: Пловдив – Асеновград – Бачково. Полицията призовава шофьорите да изпълняват стриктно разпорежданията на контролните органи.

==========================================

Пиян шофьор е катастрофирал във входната врата на къща в пазарджишкото село Сарая, съобщиха от полицията. На улица в село​то 53-годишен седнал след почерпка зад волана на „Фиат“ и потеглил. Той загубил управление над возилото и то се спряло в масивната врата на негов съселянин. Мъжът е тестван с дрегер, ​а уредът отчел малко над два промила. Водачът не е арестуван, защото е приет в болница с наранявания от пътния инцидент.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова