Засилени проверки на КАТ има тази сутрин на изхода на Пловдив по бул. „Асеновградско шосе“. Проверките са част от информационната кампания на "Пътна полиция" за идващия зимен сезон. Пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите, като ще правят и препоръки към шофьорите за необходимите мерки за безопасност при влошени метеорологични условия. Между 10:00 и 12:00 ч. акцията ще продължи на Гребната база, където ще има демонстрация на рали състезатели. Зрителите ще могат да сравнят различното поведение на даден автомобил – спирачен път, сцепление и т.н., при ползване на гуми за зимни условия и такива с износен грайфер. Нагледно експертите ще представят и възможностите за реагиране при движение по мокра настилка или други опасности, които лошите атмосферни условия крият.

Мария Морунова
***********************
Точно 8006 са невалидните бюлетини при избора на общински съветници в Пазарджик, което доведе до неочаквани промени в окончателния състав на бъдещия градски парламент. В това число са пуснатите в урните празни бюлетини, тези с повече от една маркирана листа и от които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя.


В окончателните резултати Тодор Попов, който бе и водач на листата на „Новото време“ е с 3697 преференции, но личното му постижение е 288 гласа, останалите са от избирателите, които не са посочили предпочитание. Коалицията влиза в новия градски парламент с 14 съветници.
Иван Панайотов, който бе кандидат за кмет и води листата на ГЕРБ, става съветник със 2246 преференциални гласа, 291 от които – лично за него. Най-висока подкрепа от кандидатите на политическата сила има началничката на Регионалното управление по образованието Валентина Кайтазова – 406 преференции. Партията ще има 9 съветници.

Със 7 души в Общинския съвет на Пазарджик влиза Коалиция „БСП за България“.
Бившият шеф на МВР-Пазарджик Арлин Антонов от „Български социалдемократи“ не успя да стане кмет, но ще бъде съветник. Партията ще има още един представител в Пленарната зала – Марин Кемчев.
Друг кандидат за градоначалник – Атанас Шопов от „Алтернативата на гражданите“, също ще участва в местния парламент. Коалицията ще има още един съветник – Илия Джамбазов.
От листата на Коалиция „България за гражданите“ влизат като съветници бившата началничка на Образователния инспекторат Бойка Маринска и земеделският лидер Димитър Петков.
Партията на Светльо Витков „Глас народен“ също проби с двама съветници.
Двама местни депутати ще има и ромската организация „Заедно за промяна“.
ДПС пък ще има само един съветник – водача на листата Стоян Асенов.
Пълен крах претърпя „Атака“, която в предишния общински съвет имаше двама представители, но в бъдещия няма да има нито един.

Тина Соколова
***********************
"Възможностите и ограниченията за използване на пречистени отпадъчни води в селското стопанство” е темата на регионална работна среща в Аграрния университет в Пловдив. Целта на семинара е да се да се разработи „Стратегически план за насърчаване използването на пречистени води в регион Пловдив“. Недостигът на вода е все по-забележимо явление в Европа със сериозно влияние върху селското стопанство. Търсенето на вода продължава да нараства, докато случаите на засушаване в Европа се увеличават, възлизайки на милиарди евро загуби. Участие в срещата ще вземат експерти в областта на използването и пречистването на водите, представители на научни организации, държавни институции, общински администрации, фирми и граждани. Конференцията е част от проекта „Мрежа за ефективен трансфер на знания за безопасно и икономически обосновано използване на отпадъчните води в селското стопанство в Европа”.

Кирил Кирилов

******************************************************
35 пловдивчани, които взимат социални помощи и трябва да полагат общественополезен труд, са останали без подпомагането от държавата, защото са отказали да работят. Това показват данни на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от marica.bg.
Безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета и боядисване на пейки 14 дни в месеца по 4 часа дневно. Такъв вид труд в Пловдив полагат 1385 души, които не са включени в програмите по заетост. От тях парите на 28 безработни са спрени за период от два месеца, защото са отказали да се трудят. Седмина други пък са с прекратени помощи за две години, тъй като повече от веднъж са изразили несъгласие да работят. Общият брой на санкционираните в страната, които не искат да полагат общественополезен труд, е 452-ма. Това означава, че всеки 14-ти, който е захвърлил метлата или лопатата, е от област Пловдив.
Финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството. Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете на фамилията, възрастта, здравословното състояние, учебната и трудовата заетост, уточняват от Агенция "Социално подпомагане". Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата.
Хората в трудоспособна възраст заемат най-голям дял от финансово подкрепените от държавата. Средномесечно по 2320 пловдивчани в трудоспособна възраст получават помощи, а самотните родители с дете до 3 години са 240. Най-малък е делът на подпомаганите хора с уреждания.
******************************************************
Пречиствателната станция за отпадни води ще бъде открита днес в Асеновград, съобщиха за Дарик от общината. С това събитие приключват дейностите по най-мащабния проект за Водния цикъл в града. Откриването ще бъде на площадката на съоръжението в индустриалната градска зона от 12:00 часа. Преди това в сградата на общината ще има заключителен брифинг за резултатите по проекта. Той е за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа на града и се изпълнява по Оперативна програма "Околна среда". Общият размер на инвестицията е за над 106 млн. лв.

Кирил Кирилов

***********************

Журналисти от пловдивски медии ще влязат в ролята на съдии, прокурори и защитници. Те ще „разиграят“ съдебен процес по действителен случай.
Инициативата е част от събитията, с които тази седмица Окръжният и Районният съд на Пловдив отбелязват 140-годишнина от основаването си.

Мария Морунова