Рекорден брой участници ще представят своите традиции и обичаи в 29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

Над 10 000 души ще дефилират през трите фестивални дни, а групите от чужбина ще бъдат 15, каза за Дарик радио Адриан Скримов, един от организаторите.

Новото поколение „мечкари“ ревностно пази традицията в село Гиген

Според него кукерските игри в Пернишко са особени, защото групите и маските са най-големи. Най-атрактивният акцент на фестивала е двудневното състезателно дефиле на маскарадните групи, което тази година за първи път ще е три дни.

От 2008 година "Сурва" се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари.

Тихомир Рангелов от „Козия рог“ съхранява българските традиции и кукерството

Един от акцентите в първия ден на фестивала е детската "Сурвакариада". Тя ще започне в сутрешните часове, а в дефилето със свои групи ще участват почти всички училища в община Перник.

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурова" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Международният фестивал в Перник се организира от общинската администрация и е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм