13 души загинаха, а други 20 са ранени при масова стрелба в училище в Русия. Тази сутрин въоръжен мъж е влязъл в сградата на 88-мо училище в град Ижевск, столицата на Удмуртия. По това време е имало около 1000 ученици и 80 учители. Нападателят се е самоубил, като мотивите му се изясняват. Официалните власти определят стрелбата като неофашистки терористичен акт.

Русия: Мъж стреля в училище, броят на жертвите се уточнява

Ижевск е град с 640 000 души население, разположен западно от Уралските планини в Централна Русия, на около 960 километра източно от Москва. Тази сутрин стрелба отеква в училище № 88 в в града. На мястото веднага пристигат линейки.

За съжаление, загиналите и ранените са десетки. По първоначални данни, сред жертвите има 7 деца, а сред ранените - 14 са ученици.

Шестима са загинали, а други 20 ранени при стрелбата в училище в Русия

Сред жертвите е и стрелецът, чиято самоличност вече е установена. Името на нападателя е АртьОм Казанцев. Роден е през 1988 г. и е жител на Ижевск. Завършил е същото 88-о училище в града. Смята се, че по време на нападението мъжът е бил с черна фланелка и маскировъчна маска на главата.

Следователи извършват обиск в жилището на нападателя, проучват личността и възгледите му, включително дали е привърженик на нацистката идеология. Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони. От вътрешните войски съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.

Мотивът за стрелбата все още се изяснява, но според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка.

Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти.

Видео, публикувано онлайн от разследващата комисия, показва как стрелецът лежи мъртъв на пода, облечен в тениска с нацистки символ.

Областният управител е обявил траур в дните до 29 септември.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм