С риск за живота си,, лидерът на ОЗБГ, Стефан Петров, по-известен с прякора си Машината, успя да спаси от измръзване и удавяне група мигранти и успешно да ги предаде на служителите на полицията.

Случката се разиграва тази сутрин, Машината, заедно с колегата си от ИАРА Деспин Маринов  са на проверки, когато по сигнал от централата ги изпращат в района на стадион „Черноморец“ в Бургас.

Служители на полицията са потърсили помощ от Агенцията по рибарство, за откриването и залавянето на група мигранти, които с автомобил, управляван вероятно от каналджия, са успели да избягат. След гонка с полицейския патрул, част от нелегалните бежанци са успели да избягат в района на езерото Вая край стадиона.

„В тази част има много тръстики и тиня. Полицията действа много адекватно, защото веднага е отцепила района, вместо да рискува да тръгне след тях. Те искаха ние да влезем и да пресрещнем бегълците с лодка. Времето обаче беше малко и с колегата ми Деспин решихме, че е по-надеждно, ако вляза с гумен гащеризон директно в блатистата част. След два неуспешни опита да ги намеря, полицейското куче вече беше надушило следите им. За него, а и за мен влизането беше опасно, заради острите начупени тръстики“, разказва Стефан Петров.

Той влиза сам и въпреки, че буквално потъва в тинята и водата, успява да открие скритите в блатата петима души. Разчита, че при риск, колегата му ще успее да го измъкне с лодка.

„Мигрантите бяха в най-отдалечената и заблатена част. Бяха много изплашени и премръзнали. За щастие, знаеха английски и след доста убеждаване от моя страна се престрашиха да тръгнат пред мен и да ги изведа безопасно на брега и за ги предам на полицаите. Дадохме им храна и вода. Най-важното е, че всичко премина без да се стигне до инциденти“, разказа още Стефан Петров и благодари на полицаите за професионалното и адекватно отношение.