Назначението ми е противоконституционно, защото по време на избора на членове на КЕВР има промяна в законодателството. Тоест, процедурата е започнала при едни правила, а е завършила при други. Това няма нищо общо с моята експертиза, опит и стаж. Това каза пред bTV председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Днес КС излезе с решение, че назначението му е противоконституционно.

Какво става с работата на Комисията досега, и какво става с работата на Комисията оттук нататък, това са важните въпроси, коментира Тодоров.

КЕВР спира работа

Според решението на КС ако с гласа му има решение, което е взето с неговия глас, то също е незаконосъобразно.

"Решенията, взети дотук, например за цените на електричеството за следващите 12 месеца, както и всички решения, свързани с цената на газа. Всички те са стабилни, защото са приети единодушно от всички членове на Комисията. Дори и моят глас да се премахне от гласуването, пак има кворум и мнозинство".

КС: Председателят на КЕВР е назначен в нарушение на Конституцията

"Избран съм за кандидат за поста единодушно с гласовете на всички членове на Комисията по енергетика в НС. В зала, обаче, политическият спектакъл взе превес над това да бъде взето експертно решение.

Нека си припомним как предишният състав на КЕВР искаше да увеличи цената на тока със 17%, вместо това ние вдигнахме цената в средата на годината с 3%", коментира Тодоров.

Ива Митева: Отговорност за КЕВР носят „Продължаваме промяната”

Нито едно решение, което касае потребителите, не е застрашено, категоричен бе председателят на КЕВР.

"Бих се кандидатирал отново за поста председател на КЕВР. Това е много горещ пост заради енергийната криза, но всички наши партньори вече знаят какво мога и какво правя, изминаха пет месеца от назначаването ми, така че имам вече опит", допълни Тодоров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм