Служителите по сигурността на Хийтроу ще стачкуват почти всеки уикенд това лято. Повече от 2000 работници в лондонското летище ще стачкуват 31 дни от юни до август заради спор за заплащане, съобщи The Guardian.

Учителите са в стачна готовност, искат 30% ръст на заплатите

Служителите по сигурността на летище Хийтроу ще стачкуват 31 дни това лято, след като синдикатите от “Unite“ обявиха нови действия срещу ниското заплащане. Повече от 2000 служители ще стачкуват, засягайки почти всеки уикенд от юни до август - нещо, което синдикатите описват като „голяма ескалация“.

Русенски служители на НОИ излязоха на протест

Досегашните стачки бяха насочени към Терминал 5, използван от British Airways. Авиокомпании, включително Virgin Atlantic, Emirates, Qatar, United, American и Delta, вече могат да бъдат засегнати, тъй като персоналът на Терминал 3 се присъединява към стачката.

Само през терминал 5 за 2021 година са преминали 10 милиона и половина пътници от над 90 000 полета, по данни на летището. Средно означава, че над 57 000 души на уикенд минават през терминала.

Хийтроу се справя с подобни стачки през последните седмици, включително по време на празниците за Великден и май, без значителни смущения за пътниците. Разпространението на спора и продължителността може да се окажат по-сериозен тест за ресурсите на летището и желанието на други служители да се намесят.

Либералната опозиция в Полша организира многохиляден протест (снимки)

Генералният секретар на Unite, Шарън Греъм, казва: „Unite уведомява Хийтроу, че стачните действия на летището ще продължат, докато не предложи справедливо заплащане на своите работници.“ Тя казва, че летището е „объркало приоритетите си“. „Това е невероятно богата компания, която това лято очаква огромни печалби и добро заплащане на мениджърите. Освен това се очаква да изплати огромни дивиденти на акционерите, но работниците му едва свързват двата края и получават много по-ниско заплащане от работниците на други летища.“

Служителите по сигурността са отхвърлили предложение за заплащане от 10,1%, като синдикатът подчертава, че заплатите са спаднали с 24% от 2017 г. насам, с нови договори, издадени по време на пандемията Ковид. Говорител на Хийтроу казва: „Пътниците могат да бъдат сигурни, че ще направим всичко възможно, за да сведем до минимум прекъсването на стачката, за да могат да се насладят на трудно спечелените си летни ваканции.“

Родители излизат на протест срещу недостига на места в детските градини в София

„Unite вече се опита и не успя да наруши дейността на летището с ненужни стачки в някои от най-натоварените ни дни и ние продължаваме да изграждаме нашите планове за защита на пътуванията по време на бъдещи действия.“ Преговорите ще продължат, казва Хийтроу.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм