Заместник-областният управител на Пазарджик Стефан Димитров проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха обсъдени и приети спешни мерки за неразпространението на инфлуенца (грип) по птиците на територията на региона. Това се налага след откриването на огнище не птичи грип в град Ветрен. 

Вирусът е установен на 12.03.2024 г. във ферма за патици мюлари. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: гр. Ветрен, общ. Септември и с. Аканджиево, общ. Белово, обл. Пазарджик и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, общ. Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, общ. Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик. 

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение заболелите и контактни патици в обекта ще бъдат хуманно умъртвени. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици. Забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация да се извършва само и единствено при стриктно спазване на меркитеза биосигурност.