Солистката Велика Цонкова – цигулка и маестро Пламен Джуров поднесоха в родния си Плевен концерт, с който наложиха атмосферата на доказаната класическа музика.

Пред публиката в зала "Емил Димитров" в НЧ "Съгласие-1869" бяха изпълнени Симфония No.8 “Недовършена“ от Франц Шуберт и Концерт за цигулка и оркестър от Лудвиг ван Бетовен.

За Дарик радио, проф. Пламен Джуров, под чието дирижиране премина концерта и който беше удостоен наскоро със званието „Почетен гражданин на Плевен“ сподели, че в програмата за концерта на 30-ти ноември е включено едно от най-крупните произведения за цигулка и оркестър в изпълнение на плевенчанката проф. Велика Цонкова.

„Може би идеята всъщност я подаде директорът на Плевенска филхармония Любомир Дяковски, защото направи серия от концерти с плевенски солисти. Това всъщност е много добре, за да се следи развитието, да не се забравя родния край и да не се забравят хората, постигнали професионални успехи.

Затова поканих проф. Велика Цонкова да изсвири мащабния Концерт за цигулка на Бетовен, който се смята за един от най-трудните цигулкови концерти и е едно от най-представителните произведения на Виенската класика. Велика Цонкова е в чудесна форма и е много атрактивна.

Избрах в програмата на концерта в Плевен да изсвирим и 8-ма - Недовършена симфония от първия композитор, набеден за романтик - Франц Шуберт, защото тя пък в двете си части казва много силни неща. „Няма нужда да се разводняват нещата“, ни подсказва Шуберт...", каза маестро Пламен Джуров.