След физическия сблъсък между депутати в залата, до такъв се стигна и между представители на медии в кулоарите на парламента. Замесени в него бяха операторът на bTV Иван Филчев и журналистът от Mediamall и бивш депутат от групата на "Патриотичен фронт" в 44-ото Народно събрание Димитър Байрактаров.

Причина за размяната на обидни реплики и за кратко - ръкопашен бой, бе борбата за място с добра видимост за журналистите, очакващи депутати в кулоарите. Байрактаров се възмути, че няма място за него и че той може да поиска да застане най-отпред, защото това не било мястото на "казионните медии", както нарече националните телевизии.

Видео: "Дневник"

На коментара му, насочен към всички на висок глас, отвърна операторът на bTV, който го попита какъв е - дали е депутат или журналист. Двамата се предизвикваха един друг, след което се стигна и до размяна на удари, ритници, псувни и обиди.

Колеги журналисти се опитаха да ги разтърват, дойдоха и парламентарните квестори, с което разрастването на сблъсъка бе осуетено.

Припомняме, че сблъсъци и нов механизъм на работа в Народното събрание белязаха днешното извънредно заседание на парламента. Още преди да започне заседанието, депутатите на “Възраждане” застанаха около трибуната, от която народните представители правят своите изказвания и блокираха достъпа до нея. В отговор управляващото мнозинство взе решение изказванията да се правят от място. 

От “Възраждане” опитаха да спрат звука от колоните в пленарна зала, откачайки свързаните кабели. Това доведе до физически и словесен сблъсък между Йордан Цонев от ДПС и Славчо Крумов от “Възраждане”, в който сблъсък се включиха и останалите депутатите от двете партии. 

Парламентарната група на “Възраждане” се опита отново да саботира работата на Народното събрание, като блокира достъпа до парламентарната трибуна. Този път обаче заседанието не беше прекратено, а Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи: “Моля за процедура народните представители, ползвайки правилника, да могат да вземат думата от място”.

Идеята получи подкрепа от групите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ и депутатите започнаха да се изказват от място чрез микрофони, раздавани от квесторите. От “Възраждане” направиха опит да прекратят и тази възможност, като спрат звука от колоните в пленарната зала, а председателят на Народното събрание Росен Желязков поиска намесата на квесторите.

Стигна се до премахване на кабели от колоните за звука и вербален и физически сблъсък между Йордан Цонев от ДПС и Славчо Крумов от “Възраждане”, в който се включиха и депутати от двете парламентарни групи. А Петър Петров от “Възраждане” призова: “Днешното пленарно заседание не трябваше да започва, именно защото е налице огромно обшествено недоволство срещу действията на сглобката, които продължават всичко това, което гледаме в последния половин час, е само от това, че дадохте начало на пленарното заседание, въпреки че знаехте какво ще се случи. Моля да прекратите днешното заседание”. 

Искането на “Възраждане” не беше подложено на гласуване и пленарното заседание продължи по заложения дневен ред. Малко преди 11 часа бе включена и аларма, която прозвуча както в пленарната зала, така и в кулоарите на парламента. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм