Вотът на недоверие към правителството на Кирил Петков, внесен от ГЕРБ-СДС, мина през пленарната зала със 123 гласа „за” и 116 „против” .

От ПГ „Има такъв народ“ излязоха от управляващата коалиция, като шестима депутати се отцепиха от партията. Въпреки това няколко гласа не достигнаха, за да може правителството да остане на власт.

Правителството на Кирил Петков падна

Следват консултации на парламентарно представените политически сили с президента Румен Радев, след което започва процедура по връчване на мандати.

„Гардиън“: Провалът на правителството в София поставя под въпрос газа за зимата в България

Всички, които вземат мандат, ще имат време от седем дни, да го реализират. Според процедурата, описана в конституцията, първият мандат ще бъде връчен на най-голямата група „Продължаваме промяна“, вторият на ГЕРБ-СДС, а третият мандат се връчва на някоя от другите парламентарни групи, според избора на Румен Радев. 

Ако нито един от мандадите не се реализира, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно правителство и насрочва избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм