Прокурори от щата Ню Мексико заявиха, че възнамеряват отново да обвинят актьора Алек Болдуин в непредумишлено убийство заради фаталната стрелба на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" ("Rust"), при която почина операторката Халина Хъчинс през 2021 г., предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Делото на Болдуин ще бъде гледано от съдебни заседатели в средата на ноември, заяви специалният прокурор Кари Мориси. Тя, заедно с колегата си Джейсън Луис, отговарят за случая. 

Резултати от независима съдебно-медицинска експертиза показват, че Болдуин трябва да е натиснал спусъка на револвера, с който е репетирал, за да изстреля боен патрон, убил Хъчинс и ранил режисьора Джоел Соуза.

Констатацията е същата като при предишен тест на огнестрелното оръжие, направен от ФБР.

"След продължително разследване в последните няколко месеца, се появиха допълнителни факти, които според нас показват, че Болдуин носи наказателна отговорност за смъртта на Халина Хъчинс и за стрелбата срещу Джоел Соуза", казват прокурорите Мориси и Луис.

Алек Болдуин казва, че не носи отговорност за смъртта на Хъчинс и не е натиснал спусъка.

"Жалко е, че една ужасна трагедия се е превърнала в това погрешно обвинение. Ние ще отговорим на всички обвинения в съда", казват в разпространено изявление Люк Никас и Алекс Спиро, адвокати на Болдуин.

Първоначално актьорът беше обвинен в непредумишлено убийство през януари за смъртта на Хъчинс, заедно с отговарялата за оръжията на снимачната площадка на "Ръжда" Хана Гутиерес, която през 2024 г. ще бъде изправена пред съда. 

Планираното съдебно заседание е неуспех за Болдуин, след като прокурорите оттеглиха обвиненията срещу актьора през април. Тогава се появиха нови доказателства, че пистолетът, който е използвал, може да е бил модифициран и това е позволило да бъде произведен изстрел, без да се натиска спусъкът.

Прокурор Мориси каза, че ако нова проверка на пистолета покаже, че е работил, то тя ще предяви обвинения към Болдуин.

Прокурорите често използват състав от съдебни заседатели, тъй като така е по-лесно да бъде доказвана вероятна причина и да се пристъпи към съдебен процес, отбелязва Ройтерс.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм