От няколко месеца в една малка градинка на ъгъла на улиците „Козлодуй” и „Крали Марко” е разположена впечатляваща скулптура на мъж с огромна тежест в ръце. Статуята е поставена без официално откриване, без рязане на ленти, просто така – да краси пространството пред ателиетата на варненските художници.

Оказа се, че автор на скулптурата е творецът Кирил Янев, който повече от 40 години се занимава с изкуство.

Статуята е интерпретация на темата за Сизиф, който носи в ръцете си проблемите, които не свършват. И се опитва да дотъркаля бремето си по стръмното до върха, но то все го затиска.

От години скулптурата стояла на стълбите в ателието на Кирил Янев, завита с найлон. Докато един ден той решава да я изнесе на открито в градинката отпред. И заедно с негови колеги я разполагат така, че да замисля и радва минувачите.

В интервю за Дарик Кирил Янев сподели, че творбата е от гипс, а истинската статуя, излята от бронз, е в офиса на сериозна варненска фирма. Именно собственикът на фирмата е поръчал Сизиф и от няколко проекта избрал точно тази интерпретация.

Кирил Янев не се притеснява, че Сизиф може да бъде откраднат. Дори казва, че това ще бъде оценка за работата му, но все пак се надява Сизиф да си остане там – върху камъка и тухлата, които изглеждат като част от композицията.

Скулпторът все пак призна, че вече е бил обект на кражби. От негови изложби са изчезнали три пластики, а преди няколко години крадци проникнали в ателието му и му отмъкнали всички инструменти. Но не взели нито едно произведение на изкуството...

Творби на Кирил Янев има на много места във Варна – негови са бюстът на Яворов в Морската градина, барелефът на контраадмирал Вариклечков под сградата на Военноморския щаб, релефите на фасадата на Морско казино...

Мнението на твореца е, че в градската среда вече има необходимия минимум статуи и че Варна може да се гордее с тях.

Чуйте целия разговор с Кирил Янев