Председателят на Народното събрание прекъсна пленарното заседание за почивка след покачване на страстите по време на изказване от парламентарната трибуна на депутата от БСП Георги Свиленски във връзка със задържането на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци за демокрация. Хора, които 12 години упражняваха насилието като форма на управление, днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие", започна декларацията си Свиленски.

Пленарно заседание

Пленарно заседание

Posted by Дарик радио on Friday, March 18, 2022

Той бе прекъснат от възгласи "Оставка" от депутатите от ГЕРБ.

"Оставка на какво викате, колеги. Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води до това да викате оставка", каза Свиленски на депутатите от опозицията в парламента.

ГЕРБ ще работи за предсрочни избори, заяви Митов

Това ядоса ГЕРБ и Десислава Атанасова отиде на парламентарната трибуна докато Георги Свиленски представя своята декларация, последваха я и депутатите от ГЕРБ. Стигна се и до блъскане между депутати.

На трибуната от президиума слезе и председателят на парламента Никола Минчев, но той не успя да укроти обстановката. Това наложи да даде почивка.

Действията на МВР показват, че никой не е над закона, заяви Петков

В началото на заседанието Андрей Гюров, председател на парламентарната група на Продължаваме промяната, заяви, че действията на МВР по задържането на Борисов са „нормални следствени действия за разлика от оковаването на жени и граждани с белезници и държането им часове наред пред камерите“, визирайки ареста на бившката кметица на район Младост в София Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

„Законност, ред и реална борба с корупцията. Заради това стотици хиляди българи излизаха на протести“, заяви още той.

Прокуратурата все още не е уведомена за задържането на Борисов

„Дали има извършени престъпления, отговорът е в ръцете на следствените органи. Полицията има достатъчно основания и информация да подкрепи действията си. Дълго време на политиците не им се търсеше отговорност. Време е да приключим прехода и България да стане нормална европейска държава“, каза още народният представител.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм