В северните райони на самопровъзгласилата се Република Косово, в които живеят предимно сърби, са пуснати сирени за въздушна тревога, съобщава сайтът Vecernje Novosti, цитиран от БГНЕС. 

Името на бъдещия премиер на Сърбия ще стане известно след 12 дни

Жителите са започнали да строят барикади в района на Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и край град Звечан.

Изданието добавя, че след 18:00 ч. в Косовска Митровица е активирана въздушна тревога. “Пред новата база на самопровъзгласилата се косовска гранична полиция, в близост до административния пункт "Ярине" бяха разпределени много бойци от звеното за бързо реагиране с автоматични оръжия, каски и бронежилетки", пише още Vecernje Novosti.

Полицията в самопровъзгласилата се република Косово е блокирала административния пропускателен пункт Бърняк в Централна Сърбия, пише още изданието.

Местни медии твърдят, че около 200 албанци са се събрали в южната част на града, близо до моста, водещ към северната страна.

Вучич с призив към Косово: Моля за мир, но ако се осмелят да преследват сърби, Сърбия няма да се предаде и ще победи

По-рано днес сръбският президент Александър Вучич заяви, цитиран от БТА, че властите в Сърбия искат продължаване на валидността в Косово на автомобилните регистрационни номера с означение KS, което по думите му е неутрално, съобщи сайтът "Serbia posts English".

Той добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но изрази категоричност, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

Вулин: Заплахата за живота на Александър Вучич расте

От 1 август правителството в Косово започва прилагането на решение за пререгистрация на автомобилите, чиито номера са издадени от Сърбия, с косовски регистрационни номера, носещи означение RKS (Република Косово).

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм